Framtid i välfärd – viktigt val av livsstil

October 4, 2014 · by admin · Välfärd

I ”civilisationen” pågår en utveckling, en trend, som utan tydliga och resoluta interventioner, gärna nu, kan komma att få mycket allvarliga konsekvenser för utvecklingen av individer, grupper och samhällen.  Attityder som skapas i dag kommer att blomma ut i morgon.  Frågan är om morgondagens attityder och handlingar blir sådana som vi vill skall bygga vidare vår verklighet bortom morgondagen. NU är mellan HISTORIA och FRAMTID.  Det är dags att ställa sig själv och andra frågan om vilket samhälle vi vill leva i – i framtiden – och därför ta ställning till vad vi bör göra NU.

Allt fler pressas nu in i ett beteende där man skall leva i vad som kan benämnas som den grandiosa världen – Allt skall jämt bli bättre, relationer benämns som allt mer fantastiska, statusmarkörer skall öka, Allt skall vara bra eller till och med bäst. Detta är naturligtvis inte möjligt. Det som borde utvecklas är mellanmänskliga kvaliteter, jämlika relationer i vilka vi på ett för människor utvecklande sätt lär med och av varandra. Så är det inte för allt fler människor. Att pressas in i att leva i den grandiosa världen blir en illusion. Ibland helt omedvetet för de som lever i illusionen. Lika ofta är människor mycket medvetna om att de lever i en illusion – förställer sig. Att det är så skapar både känslor och attityder.

Man kan säga att många, allt för många, lever i den illusoriska världen. Det är då berättelser på Facebook bara blir illustrationer om hur fantastiskt allt är, jag var med den bästaste, söta kära du, och så vidare. De som kan lägger ut vackra bilder på fantastiska semestrar, underbara middagar, den fantastiska gemenskapen i familjen flaggas flera gånger om dagen, m.m. Samtalen kommer allt mer ensidigt att handla om allt fantastiskt man varit med om. Det blir för många en illusorisk värld som inte bara uppenbarar sig utan förstärks och utvecklas. Det kostar på. Fasader skall upprätthållas. I ett samhälle där ekonomiska och sociala klyftor ökar blir den privata illusoriska fasaden en prioritering för många. Därmed gör man valet att privatisera vardagslivet. I boken Bowling alone beskriver Robert Putnam hur djupare relationer och gemensam organisering av vardagslivet i USA klingar av och privatiseringen ökar. Hur är utvecklingen hos oss i landet som efter åtta år av systemskiftande förändringar fortfarande har en välfärdsidé kvar? Det är nog ställt utom all tvekan att allt fler anstränger sig för visa upp det grandiost illusoriska och att privatiseringen av vardagslivet ökar. Det kostar på att leva i det grandiosa som alltid är bra och alltid skall bli bättre – den stora illusionen om det grandiosa är inte helt lätt att ständigt upprätthålla.

Så är det därför att det i den imperfekta världen som de flesta av oss faktiskt lever i, och också då och då är ytterst medvetna om, inte alltid är så fantastiskt. Den innehåller gräl med make/maka, blodpudding och bacon, tvivel på den egna förmågan och uttryck för negativ självbild. Det innehåller minskande relationskvaliteter och ökad ytlighet. Där finns mobbning och olika grader av övergrepp. Där finns det lustfyllda men också det mindre lutsfyllda och tråkighet. Där finns missbruksbeteenden och där finns olika former av beteenden som är nedsättande. Där finns ojämlikhet och ibland avund. I den imperfekta världen som vi alla troligen rör oss i är inte allt bra och ständigt på väg att bli bättre.

Trenderna är tydliga. Allt fler relationer präglas av yta och ett föreställande perspektiv snarare än att ha ett ärligt uttryck. Allt fler upplever minskad tillit till andra människor, den gemensamma organisationen av vardagslivet minskar och det privata blir en mur. Det finns många forskare (Rostillla, Putnam, Rewans, m.fl) som pekat på att tilliten i samhällen som inte präglas av välfärdsrelationer minskar. Med minskad tillit ökar psykisk och fysisk ohälsa, isolering, social oro och ensamhet. Vi är redan där och detta ökar snabbt. De attityder som kommer att dominera tankemönster och handlingsmönster i morgon skapas i dag. I den monetära världen är det redan en “sanning” att klyftor mellan människor ökar radikalt. Detta får naturligtvis effekter när de grandiosa föreställningarna om hur livet skall levas breder ut sig som en illusion. Detta kommer att ta en ände men förskräckelse om vi inte nu tillsammans utvecklar tydliga bilder av hur välfärd skall dominera vardagslivet i framtiden – för alla. Då är det inte bara snack utan väldigt mycket aktivitet och beteendeförändringar det kommer att handla om. I framtidens välfärdsland skapar vi goda förutsättningar för alla att ta makt i sitt eget vardagsliv och tillsammans med andra skapa skillnad som gör skillnad. En bra plattform för ett gemensamt lärande arbete med att förändra de attityder som skapar framtiden är att NU lämna den illusoriska världen och skapa goda förutsättningar för alla att glädjas och utvecklas i den imperfekta värld de flesta av oss faktiskt lever i. Framtiden kan inte byggas på illusioner. Välfärd bygger vi tillsammans NU och i FRAMTIDEN

Share Button

7 Responses to “Framtid i välfärd – viktigt val av livsstil”

 1. A motivating discussion is worth comment. I think that you need to publish more on this subject, it might not be a taboo subject but generally people do not speak about these topics. To the next! Best wishes!!

 2. The very next time I read a blog, Hopefully it does not disappoint me as much as this one. After all, I know it was my choice to read, however I really believed you would probably have something helpful to say. All I hear is a bunch of complaining about something that you could possibly fix if you weren’t too busy looking for attention.

 3. Hey there! I’ve been reading your weblog
  for a while now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Humble Texas!
  Just wanted to mention keep up the excellent
  job!

 4. I love looking through an article that can make men and women think.
  Also, thanks for allowing me to comment!

 5. I enjoy what you guys are usually up too.

  This type of clever work and coverage! Keep up the wonderful works guys
  I’ve added you guys to my own blogroll.

 6. This information is invaluable. How can I find out more?

Leave a Reply