Afrika-Latinamerika-Palestina-Sverige för lärstyrd utveckling

November 8, 2013 · by admin · Uncategorized

Kanske skapades en unik möjlighet till internationellt samarbete på gräsrotsnivå i går. Unga människkor från organisationer i olika världsdelar bestämde sig för att samverka för lärstyrd utveckling i sina organisationer och i sina länder. De bestämde sig helt enkelt för att Action Learning skall utgöra den pedagogiska ryggraden i deras utvecklingsarbete. De bestämda också att alla, och fler därtill, skall återsamlas i Sverige i Stockholmstrakten, Juni 2014. Förmodligen på någon Folkhögskola. Innan samlingen  skall alla ha påbörjat organiseringen av Action Learningprogram i sina länder.

Action Learning Partner skall arbeta med och samordna delar av denna satsning. Uppdragsgivare är Unga Örnar  som samordnar detta internationella nätverk men också skall utveckla en verksamhetsform som engagerar ungdomar i internationellt solidaritetsarbete på olika platser i Sverige. Gärna i samarbete med olika aktörer som delar arbetsrrörelsens värderingar. Vi är stolta över samarbetet med Unga Örnar och tacksamma för att vara en del av en satsning som kommer att ha stor betydelse för Lärstyrd Utveckling – Nu i flera världsdelar. Inte minst inom Unga Örnar i Sverige. Verksamheten finansieras av Olof Palme Internationella Center. Jag hade förmånen att som ung SSU:are att vid några tillfällen få träffa Olof Palme på Bommersvik. Minns tydligt att jag med beundran för det “utstrålande” engagemang han förmedlade när han berättade om kamp mot raskillnadspolitik, fattigdom och tyrrani, själv påverkades i min syn på internationell rättvisa. Den Olof Palmed jag mötte då skulle bli engagerad för de ambitioner om Lärstyrd Utveckling som nu skapas. Förhoppningen är att detta kan skapa samverkande nätverk inom arbetarrörelsen i Sverige – i Olof Palmes anda.

När detta skrivs sitter jag, Stefan Bergstrand, i Harare, Zimbabwe. Sista kvällen i Afrika innan hemresa i morgon. En vecka med många intryck och möten med männsikor som har berättelser som skapar entusisasm för en del av världen som brukar betraktas som det mörka Afrika. Det skall bli skönt att träffa familjen igen men det är med saknad jag lämnar nya vänner som stimulerat till ett kreativt utvecklingstänkande. I förra blogginlägget framgick tydligt att vi har mycket att lära med och av varandra – Svenskar och personer från Afrikanska stater. Nu inbjuder vi våra palestinska vänner som redan har startat Action Learning program för att främja en demokratiska och fredlig utveckling. Även det ett program Action Learning Partner arbetar med och som Unga Örnar är projektägare i. I Juni 2014 i Sverige hoppas vi att kunna skönja en växande gemensam rörelse mellan organisationer i olika länder. En rörelse som skapar lärande utveckling över nationsgränser och utvecklingssamarbete mellan människor från olika världsdelar – och kanske främjar ett ökat och hållfast samarbete för internationellt solidaritetsarbete mellan arbetarrörelsens organisationer i Sverige.

Share Button

3 Responses to “Afrika-Latinamerika-Palestina-Sverige för lärstyrd utveckling”

  1. You acquired a really useful blog site I have been here reading for about an hour. I’m a newbie and your achievement is very a lot an inspiration for me.

  2. I was very ecstatic to locate this site on yahoo.I wished to say thanks to you with regard to this superb article!! I undoubtedlyenjoyed every little bit of it and I’ve you bookmarked to check out new stuff you post.

  3. I just want to say I am new to blogging and definitely liked this web blog. Probably I’m likely to bookmark your site . You absolutely have excellent stories. Thanks for sharing your web page.

Leave a Reply